27 Μαΐου 2024

Άγιος Σοφρώνιος Έσσεξ : "Αυτός είναι ο σωστός τρόπος και έτσι γίνεται η εξομολόγηση.."

 Άγιος Σοφρώνιος Έσσεξ : "Αυτός είναι ο σωστός τρόπος και έτσι γίνεται η εξομολόγηση.."
" Αν δούμε ένα κατάλογο αμαρτημάτων, 200, 300, 500 αμαρτήματα, όλα τα έχουμε κάνει. Θα πηγαίνουμε τώρα να εξομολογούμεθα με τον κατάλογο των αμαρτημάτων στον πνευματικό μας πατέρα με τις ώρες; Δεν είναι έτσι. Κάποτε, κάποτε, όταν κανείς θέλει να κάνει μια γενική εξομολόγηση των αμαρτημάτων, όταν επιστρέφει στην εκκλησία ή προς το τέλος της ζωής του, εντάξει μπορεί να το κάνει και αυτό. Έλεγε το εξής: ότι όταν μάθετε να προσεύχεστε και έχετε την επιθυμία να προσεύχεστε και συγκεντρώνετε το νου σας κατά την προσευχή, τότε έρχεται ο διάβολος, ο οποίος δεν τον αφήνει τον άνθρωπο να προσηλωθεί, προσπαθεί να αποσπάσει το νου από την προσευχή. Εσείς κάνετε προσπάθεια να τον συγκεντρώσετε. Τότε ο διάβολος φέρνει μπροστά σας εικόνες, παραδείγματα, φαντασίες, σκέψεις, γύρω από το ισχυρότερο πάθος που έχετε και σας απασχολεί. Κάθε εποχή, μπορεί αυτή την εποχή να είναι ο θυμός, άλλη εποχή, ο εγωισμός, βέβαια όλα τα έχουμε, αλλά το ισχυρότερο πάθος την ώρα της προσευχής ο διάβολος το φέρνει εκείνη την ώρα, για να μας αποσπάσει από την προσευχή. Αυτό λοιπόν το πάθος το κυρίαρχο, πείτε το στον πνευματικό σας πατέρα και με την καθοδήγηση του θα σας βοηθήσει να το θεραπεύσετε. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος και έτσι γίνεται η εξομολόγηση. 
Επίσης κάθε φορά που πάμε στην εκκλησία, έρχεται συγκεκριμένο γεγονός, συγκεκριμένος λογισμός. Ε, αυτό το πάθος πρέπει να φύγει! Είναι το ισχυρότερο πάθος! Έτσι καταλαβαίνουμε, ο διάβολος μας " αποκαλύπτει" τρόπον τινά, ποια είναι τα ισχυρότερα πάθη μας. Και ετσι πρέπει να έχουμε τη θέληση και τη δύναμη να τα χτυπήσουμε! ". 
"Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος περί του τρόπου εξομολόγησης, Αγίου Σοφρωνίου του Έσσεξ"  .
Πηγή: https://youtu.be/GW2DXFHJ1jk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν ιστολόγιο δημοσιεύει λόγους Αγίων, Πατέρων της Ορθοδόξου Ανατολικής εκκλησίας και ακολουθεί πλήρως την διοικούσα Εκκλησία της Ελλάδος με επίγνωση εκκλησιαστικού φρονήματος. Εύχεστε υπέρ ημών των αναξίων!

Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης:" Ο Σταυρός του κάθε ανθρώπου".

  Ο Καλός Θεός οικονομάει για τον κάθε άνθρωπο έναν σταυρό ανάλογο με την αντοχή του, όχι για να βασανιστή, αλλά για να ανεβή από τον σταυρό...