01 Αυγούστου 2024

Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος:"Θέλεις να δεις τι ποιότητας άνθρωπος είσαι; Ρώτα τους συναδέλφους σου! ".

 
Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος:"Θέλεις να δεις τι ποιότητας άνθρωπος είσαι; Ρώτα τους συναδέλφους σου! ".
Και μην πεις ότι οι συνάδελφοί μου είναι όξινοι κι είναι παράξενοι και είναι τρελοί και είναι ιδιότροποι και είναι νευρικοί. 
Μας λένε την αλήθεια οι συνάδελφοί μας! 
Αν δουλεύεις ρώτα τους συναδέλφους σου 
ή μάθε: "Τι γνώμη έχουν οι συνάδελφοί μου για μένα; Τι γνώμη έχουν αυτοί που εργάζονται μαζί μου;"
Όπως και σε ένα μοναστήρι δεν θα κρίνουμε το μοναχό από την υπακοή που κάνει στον ηγούμενο ή στο γέροντα. Εγώ το λέω και στους αδελφούς στα μοναστήρια μας. 
Σε μένα που είμαι ο γέροντάς σας σίγουρα θα κάνετε υπακοή διότι είτε με αγαπάτε είτε με φοβάστε είτε με σέβεστε είτε οτιδήποτε άλλο. Δεν κρίνεσαι πάτερ μου από την υπακοή που κάνεις στο γέροντα! 
Κουτσά-στραβά στο γέροντα θα κάνεις υπακοή. Κρίνεσαι από την υπακοή που κάνεις στους αδερφούς σου. Γι' αυτό λέει και στο σχήμα:
«Φυλάττεις τὴν ὑπακοὴν το Προεστῶτι καὶ πάσῃ τῇ ἐν Χριστῷ ᾿Αδελφότητι;»
Εκεί θα κρίνω ένα μοναχό! 
Συνεργάζεται με τους αδελφούς; Υπακούει στην Αδελφότητα; Το να υπακούει στον Προϊστάμενο δεν λέει και πολλά πράγματα! Μπορεί να υπακούει για λόγους φιλαρέσκειας, για λόγους ανθρωπαρέσκειας, για λόγους σεβασμού, για λόγους φόβου, για διάφορους λόγους. Το πώς είναι με τους αδερφούς είναι το θέμα! Με τους αδελφούς είναι ευάρεστος; Είναι συναδελφικός; Είναι συνεργάσιμος άνθρωπος; Ή είναι όξος και χολή και δεν μπορεί να του πει κανένας τίποτε;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν ιστολόγιο δημοσιεύει λόγους Αγίων, Πατέρων της Ορθοδόξου Ανατολικής εκκλησίας και ακολουθεί πλήρως την διοικούσα Εκκλησία της Ελλάδος με επίγνωση εκκλησιαστικού φρονήματος. Εύχεστε υπέρ ημών των αναξίων!

Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης:" Ο Σταυρός του κάθε ανθρώπου".

  Ο Καλός Θεός οικονομάει για τον κάθε άνθρωπο έναν σταυρό ανάλογο με την αντοχή του, όχι για να βασανιστή, αλλά για να ανεβή από τον σταυρό...